Mit is csinálunk a készülékkel ilyenkor?

2019.12.13

Ha klímatisztításról beszélünk, akkor az lehet rendszeres, és időközi.

Első, a rendszeresen karbantartott készülék. Ez a szerencsésebb. A klíma mosózsák felhelyezésével kezdjük. Ha ez megvan, kinyitjuk a klíma elejét, és eltávolítjuk a szűrőket. Ilyenkor már láthatóak a belső lamellák. Ezeket vegyszeres oldattal fújjuk be, ami lemarja a lerakódott szennyeződéseket és elpusztítja az esetleges gombásodásokat. A vegyszernek kell egy kis idő, míg kifejti teljes hatását.

A légterelő lapátok eltávolítása után, a mögötte rejtőző mókuskereket tisztítjuk meg fizikálisan, egy kis kefe vagy ecset segítségével. A rendszeresen karbantartott klímáknál, előfordul hogy nincs is durván rárakódott szennyeződés. A port, és a néhány hónap alatt rátapadt egyéb, kisseb szennyeződésekkel pedig, a viszonylag nagy nyomású gőzborotva is k0nnyen elbánik. 

Most hogy ez megvan, visszatérhetünk a lamellákhoz. Jöhet a gőzborotva. A 6bar nyomás könnyedén lefújja a koszos vegyszer egyveleget. A forró gőz pedig elpusztítja a legapróbb, láthatatlan kórokozókat is.

A lapátok és a burkolat elemeinek tisztításával, elérkeztünk a végére. Visszateszük a kimosott szűrőket, a tiszta lapátokat. Egy gyors portörlés a kábelcsatorna tetején, és már nyúlhatunk is a távirányítóért. Természetesen, ez sem maradhat ki.

Most már szebb mint új korában! -Szokták mondai. 

 A kültéri egységen, a lamellák ellenőrzése a legfontosabb. Itt már nincsen Szükség fertőtlenítésre. A lényeg, hogy tiszta legyen a hőcserélő, és a levegő áramlását  ne akadályozza semmi. A hiányos szigetelés pótlása után, a burkolat tisztításával fejezzük be. 

A kültéri egység és az időjárás: 

Had oszlassak el egy Városi Legendát! 

Ha a kültéri egységet szeles, csapadékos helyre szereljük,( tetőre, panellakás ablakába, stb..)  akkor az minden eső alkalmával tisztul.  

Ezután már csak az a lépés maradt, hogy bekapcsoljuk a készüléket, és ellenőrizzük a megfelelősségét.

Egy karbantartása kB 20-30 percet vesz igénybe, az állapotától függően. 

Az időközi karbantartást, szándékosan a végére hagytam. Ez ugyanis nem sokkal tér el, a rendszeres karbantartástól. 

Időközinek hívunk, minden olyan karbantartást, ami a rendszeres karbantartáson fellül kell elvégezni. Illetve azt is, ahol legalább egy karbantartási ciklus kimaradt, vagy soha nem is volt. Ezek a készülékek, általában mindig sokkal több szennyeződést gyűjtöttek, társainál. Sokszor a levegő szabad átjárása is korlátozott a készüléken bellül.  Ebben az állapotban a klíma készüléket nem ajánlott használni. Az egészségügyi kockázatok mellett, készülékük élettartalmára is jelentősen hatással lehet.

A karbantartási idő is, a szennyeződésekkel egyenes arányban növekszik. A készüléket, sokszor darabjaira kell szedni, ahhoz, hogy alapos munkát tudjunk végezni. Az esetek többségében egy órás munkaidő mérhető, de nem ritka a másfél, két óra sem, készülékenként.