Mi az az inverter?

2019.12.06

Klímáknál az inverter, fordulatszám szabályzást jelent. A kompresszor, és a ventilátorok fordulatszámának, teljesítményének a szabályozásáért felel. Ez egy fantasztikus találmány, és már az összes ma kapható klímák alapeleme.
És hogy miért ennyire fontos?
A futáshoz tudnám hasonlítani. Ha le kell futnunk egy kilométert, nem mindegy, hogy kocogva, állandó tempóval, egyenletesen futjuk le, vagy izomból sprintelve kifulladásig, majd egy kis pihenőt tartva újra sprintelve. Ebben egyet értünk, hogy az utóbbi sokkal fárasztóbb, sokkal több energiát emészt fel.

A régebbi ON-OFF-os klímák csak így tudnak üzemelni. Elindul maximumon, majd megáll, és megint maximum fordulaton pörög, majd ismét megáll. Ez a megoldás egyáltalán nem energiatakarékos. Nagyon sok áramot fogyasztottak, és még az induló áram is borzasztóan nagy volt. Ezzel szemben az inverterrel ellátott készülékek már az indítás pillanatában is teljesen ellentétes elven működik, régi társaihoz képest. Nagyon kevés áram felvétellel indul, így garantáltan nem veri le a biztosítékot sem. Menet közben is képes visszaszabályozni, ha nem igényel akkora hűtőteljesítményt. ilyenkor akár 40%al is vissza tud venni a teljesítményéből. Ha pedig eléri a kívánt hőfokot egyszerűen csak alvó állapotba teszi magát. Innentől kezdve már csak szinten tart. Ha változik a hőmérséklet, bekapcsol automatikusan.