Mennyit áramot fogyaszt? Mennyivel fog emelkedni a villanyszámlám? 

2019.11.30

 Ez nagyon relatív. Mindig azt a példát szoktam felhozni, hogy ez annyi mindentől függ, mint egy autó fogyasztása. Ha például megyek a pályán, 100km órával haladunk sokáig, akkor kapunk egy átlagot. Általában itt fogyaszt a legkevesebbet. Szint úgy, mint a klíma is. Ha mondjuk szezon elején bekapcsoljuk és hagyjuk dolgozni, tartva a beállított hőmérsékletet, sokkal kevesebb áramot fogyaszt, mintha naponta ki-be kapcsolgatnánk. Hiszen az inverter, szabályozza a ki, illetve bekapcsolást, sőt még a klíma teljesítményét is. Ha mondjuk 24 fokra van beállítva, és a szoba hőmérséklete egy két fokkal változik, nem fog teljes kapacitással működni, hanem csak a minimum fordulaton fog ketyegni. Így a lehető legkevesebb áramfelvétellel fog működni. Ahogyan az autó is halad egyenletes tempóval az autópályán. 

Viszont a másik eset, amikor nem hagyjuk bekapcsolva a készüléket, és csak naponta egy két órára helyezzük áram alá, hogy gyors hűtse le a lakást, és utána már kapcsoljuk is ki. Ebben az esetben sajnos a lehető legjobban fog erőlködni, maximális erőbedobással, hogy a legtöbb esetben akár a plusz 10-15 fok különbséget is a gép teljesítményéhez képest a leggyorsabban elérje. Ez a gép teljes kihasználását jelenti, ami egyben azt is, hogy a maximális áramfelvétellel dolgozik abban a néhány órában. Sokszor ez a megoldás megrövidítheti a gép élettartamát, illetve a villanyszámlát is jelentősen növeli.

De most vegyünk egy átlagos használatot, amint az első példában mutattam be. Itt a fogyasztás vetekszik egy mikrohullámú sütőével. Átlag fogyasztása egy 3,5kwos klímának, kB 600-700w óránként. Ez átlag 52 forintos kWh-al számolva is 30 forint óránként. Ügyfelek által visszajelzett tapasztalok alapján 2000-3000 forinttal emelkedik meg a havi villanyszámla. Ugyanez télen sem sokkal radikálisabb. Gépenként, a visszajelzések alapján kB 4000-5000 forint szokott lenni. Egy 60mm2 lakását nézünk, két klímával, ami képes az egészet kifűteni, akkor is érdemes elgondolkozni azon, hogy mennyire jó fűtési alternatíva lehet.