Mekkora teljesítményű klímát válasszak?

2019.11.28

Ez egy nagyon fontos szempont, nagyon sok apró befolyásoló tényezőt kell figyelembe venni, és egy rosszul megválasztott klíma elég sok fejfájást tud okozni.

Ha a szükségesnél kisebb teljesítményű gépet választunk, nem fogjuk elérni a megfelelő hatást. A gép folyamatosan menni fog, pörög ezerrel, sosem áll meg. Mi meg bosszankodhatunk, hogy kiadtunk egy rakás pénzt, mégis elviselhetetlen hőségben kell megküzdeni egy-egy óra alvásért. Rosszabb esetben, megfagyunk télen, ha csak erre alapoztuk a fűtési rendszerünket. Nem beszélve, hogy a túlerőltetett gép sem fogja megélni még a 8. évét sem!

A kisebb baj, ha nagyobb klímát válaszunk, mint amekkora kellene, persze ha rengeteg pénzünk van. Ugyanis, a nagyobb teljesítményű készülékek között jelentős árkülönbségek vannak, és sok sok tíz-ezret veszíthetünk, ha mondjuk a kelleténél eggyel nagyobbat válaszunk, feleslegesen!

Röviden tömören, ha 10 m²-re 1kW-ot számolunk nagyot nem tévedünk. 1m³ levegő hűtésére 40W-ot fűtésére 50W-ot szokás számolni óránként.

Példa:
Egy 10x6 m-es, 2,7 m belmagasságú lakás: 8x5x2,7= 108m³.
Az óránként szükséges hűtőteljesítmény: 108*40W = 4320 W.

Természetesen itt is sok mindent figyelembe kell venni, Az első ilyen az ablakfelület. A hő nagyrésze itt jön be, illetve itt távozik a lakásból. Érdemes úgy elhelyezni, hogy a kifújt levegő egy része, vagy egésze hűtse/fűtse azt!
Ugyanilyen fontos a légáram! Van egy 40nm-es házunk, és le szeretnénk hűteni, nem lesz elegendő, ha veszünk egy 5Kwos gépet, betesszük a legláthatatlanabb helyre, hogy ne" rondítsa" el a szoba szépségét az a "csúnya" kábelcsatorna. Valószínűleg nem ott van a legnagyobb légmozgás a lakásban, és ezzel szintúgy ráfázhatunk, mint egy kisebb teljesítményű készülékkel. Ezt az 5kW-ot úgy kell szétosztani, hogy a légáram minden helységbe elérjen.