Lehetek beteg, ha nem tartom karban a klímám?

2018.05.12

A nyári nagy melegben nagyon jól esik egy kis hűvös szellő. De vajon akkor is ha megfeledkezünk a karbantartásról és hetekre ágyba dönt egy betegség? vagy éppen valami sújos szövődménye lesz a kis hűsölésnek?

Nézzük sorra a leggyakoribbakat, amire számolnunk kell, ha elhanyagoljuk a klímánkat.

Legionellózis

A betegséget a Legionella pneumophila család egyik baktériuma okozza, amely a talajban, a vízben (akár a csapvízben is) megtelepedhet, és évekig élet- és fertőzőképes. A tömeges megbetegedések előidézésében azonban a klímaberendezések elterjedése a felelős. A baktérium a légutak, valamint a tüdőben okoz heveny gyulladást, amely agresszív és gyors lefolyású. különösen az idősek, a dohányosok, és az alkoholproblémákkal küzdő emberek vannak veszélyben. A betegség kétnapos lappangási időszak után magas lázzal, izomfájdalmakkal jelentkezik. ezt száraz köhögés, nehezített légzés követi. Végül a tüdőt elborító gyulladás következtében, akár halál is bekövetkezhet.

A betegség enyhébb változata a Pontiac-láz

Ebben az esetben a tünetek egy közepesen erős influenza tüneteivel egyeznek meg de a legtöbb esetben "kezelhető" marad a betegség

Szisztémás gombafertőzés

A nedves közeg miatt a legkülönfélébb gombáknak adnak táptalajt. Az egyik legismertebb és legveszélyesebb az aspergillózis. Spórája az orr- és arcüregekbe, valamint a tüdőbe veszi be magát, ahol napokon belül végzetes módon elszaporodhat. Tünetei között szintén szerepel a nehézlégzés és a mellkasi fájdalom, de emellé még véres köpet is társul

Nátha, megfázás.

Sokszor tapasztaltuk, hogy a külső hőmérséklethez képest akár 10-15 fokkal is hidegebb van. a testünk felhevült a kinti melegben, és a hirtelen hidegbe lépve bizony elég gyorsan meg is fázhatunk. Ennek elkerülése érdekében, a külső és belső hőmérséklet között, ne legyen több 6, de maximum 8 foknál.

Ízületek

A tartósan hideg levegő az ízületeknek sem tesz jót. elég komoly gyulladásokat lehet kapni, ha éppen a nyakunkra, lábunkra fúj közvetlenül.