Kedvezményes áram? avagy a Geo és a H tarifa

2020.10.01

Többször felmerül a fenti kérdés, amikor ügyfelekkel beszélgetünk a jelenleg az áramszolgáltatóknál elérhető kedvezményes megújuló energiaforrásokat használó berendezések - mint a hőszivattyú - működtetéséhez elérhető áram tarifákról. Nézzük, hogy a GEO vagy a H tarifa a legmegfelelőbb egy hőszivattyús rendszer működtetéséhez.

H tarifa jellemzői

Az ország teljes területén elérhető néhány éve már a B tarifával (csúcskizárt, leánykori nevén éjszakai áram) egyező áru H tarifa, amely meghatározott érték feletti hatékonysággal (COP vagy SCOP) rendelkező hőszivattyúkhoz igényelhető. Az áramszolgáltató - valójában a törvényalkotó - a fűtési használatot kedvezményezi, ezért a jelenlegi 23,54 ,- Ft / kWh áramdíj csak a fűtési idényben, október 15-től április 15-ig érvényes. Ezen az időszakon kívül is biztosítja a szolgáltató az áramot, de az A1 nappali áram tarifáján vételezhetjük.

Fel sem merül, jó választás-e a kedvezményes tarifa, mivel nagyságrendi eltérés van családi házak és társasházi lakások esetén a fűtési és a hűtési költségben. Sok helyen nem is nagyságrendi az eltérés, hiszen sok lakásban nincs is hűtés, meg lehet lenni anélkül, még ha évről évre nehezebben is. Ugyanezt nem mondhatjuk el a fűtésről, még egy passzívház esetén sem.

Képzeljék csak el, milyen szép lenne, ha a földgázt télen olcsóbban kapnánk, mint nyáron!

Felmerül a kérdés továbbá, lehet még más fogyasztókat is H tarifáról üzemeltetni?
A válasz: igen:

  • a napkollektor szivattyúját és vezérlőjét;
  • a fűtési rendszer szivattyúit, vezérlését;
  • központi szellőztető berendezést.

GEO tarifa jellemzői

Sokkal nehezebb a döntés az Elmű és Émász szolgáltatási területén, ahol a történelmileg korábbi megjelenésű GEO tarifa is választható.

Nézzük a GEO tarifa jellegzetességeit:

Pozitívumok:

  • egész évben azonos áron érhető el.

Negatívumok:

  • csak napi 20 órában áll rendelkezésre, 2-2 óra áramszünettel valósul meg a szolgáltatás;
  • az áramszüneteknél a gép nem a gyári előírás szerint kapcsol ki után keringtetéssel, ami probléma a működést tekintve;
  • magasabb a tarifa díja 1,17,- Ft-tal kilowattóránként, mint a H tarifa díja;
  • más fogyasztók nem köthetőek a GEO áramra.


GEO vagy H tarifa - Akkor most melyik a legjobb számomra?

Egyáltalán nem könnyű választani, még hozzáértő szakembernek sem.

Jobb választás lehet a GEO tarifa választása, ha jelentős tétel a nyári hűtési költség.

Ez inkább a levegős hőszivattyúkra jellemző, amelyek csak klímagép jellegű kompresszoros hűtésre képesek. Geotermikus (talajhőről üzemelő, a működéséről itt olvashat) hőszivattyúknál lehetőség van a passzívhűtésre, amikor a hőszivattyú nem kapcsol be, mindössze a talajból kinyerhető hideg folyadékot cirkuláltatjuk az épület hőleadó felületeiben. Ennek költsége töredéke a kompresszoros hűtésnek, tehát nem okoz jelentős többletköltséget a nappali díj alkalmazása nyáron, H tarifa esetén.

A nyári többletköltségnél nagyobb megtakarítást jelent, ha van központi szellőztetőgépünk, és egész télen a 23,54 ,- Ft-os kedvezményes áron üzemeltetjük, hiszen a szellőztetőgépek jellemzően folyamatos üzemben működnek.

A GEO szolgáltatásnál fűtési hiányt okoz nagy hideg esetén, hogy csak napi 20 órában áll rendelkezésre a hőszivattyú, de a 20 órából is 1-2 órában melegvíz termeléssel lesz elfoglalva, az alatt sem tud fűteni. Emiatt nagyobb teljesítményű berendezést kell beépíteni, mint H tarifánál, ahol 24 órában folyamatosan dolgozhat a hőszivattyú. A méret növekedés mintegy 15 %, amely a gépek teljesítményében nem jelentős tétel, de geotermikus rendszernél a szonda fúráskor már érzékenyebb területre tévedünk.

Előzőek alapján jobb választás lehet a GEO tarifa - bár nagyobb gépet kell választani - ha jelentős a nyári kompresszoros hűtési feladat, és egyéb berendezést nem akarunk kedvezményes áramról járatni.

Még egy szempont:

a hűtő-fűtő splitklíma nem vesz részt a melegvíz előállításban, csak hűt vagy fűt. Korszerű épületekben az említett feladatok 2 órás szünetelése nem okoz lényeges komfort hiányt. A hőszivattyúk viszont "másodállásban" melegvíz előállítással is foglalkoznak, ráadásul ennek a feladatnak minden esetben prioritása van, vagyis amíg nincsen meg a szükséges HMV mennyiség, addig szünetel a fűtés, ebből is látszik a fontossági sorrend.

Arra szeretnénk rávilágítani, hogy a fűtés hiánya nem okoz nagy gondot 2 órán keresztül, de a melegvíz hiánya jóval kényesebb kérdés. Ha éppen akkor fogy el a melegvíz, amikor a GEO tarifás szolgáltatás megszűnik - reggel 8-kor vagy délután 4-kor - akkor 3 órát is várhatunk, mire újra lesz melegvíz.
Ennek alapján hűtő-fűtő klímákhoz jobb a GEO, a hőszivattyúkhoz alkalmasabb a H tarifa. Az áramszolgáltató weboldalán ugyanezt olvashatjuk.