Hogyan is működik?

2019.11.30

A klímaberendezés levegő-levegő hőszivattyús elven működik. A hőszivattyú a környezet energiáit szívja magába, hogy azt egy másik környezetbe tudja továbbítani. A munkának a jelentős részét a hűtőközeg, vagyis a klímagáz végzi. Persze sajnos nem dolgozik magától. ehhez kell egy kompresszor is, ami munkára készteti. Nekünk egyedül, ezt a kompresszort kell árammal meghajtani, ezért is van az, hogy egy 3.5Kwos klíma nem fogyaszt többet, mint egy mikró.


Hogy hogy is dolgozik a gáz? Ez már érdekesebb téma! Azt tudni kell, hogy -50°C -on viselkedik úgy, mint a víz 100°C-on. Forr, párolog, gázzá alakul át! Ez a művelet elég nagy hőt igényel, és ezt el is veszi a környezetétöl. Ezért van az, hogy a beltéri egységünk lamellái nagyon hidegek. Ott megy végbe ez a folyamat, és már csak egy nagysebességű ventilátor kell hozzá, hogy a szoba levegőjét, ezeken a lamellákon átfújjuk és máris hűsítő levegőt varázsoltunk a szobába.
Nézzük tovább! a szobába gázzá alakult forró klímagázunk a kültéri egységben visszahűl, átadja a környezetének a felesleges hőenergiáit. Cseppfolyós lesz, ezért oda is kell egy nagy ventilátor, ami segíti ezt a folyamatot. Miután kellőképpen lehűlt, máris újraindul a folyamat, a klímagáz elindul a házba, a kompresszor segítségével. a beltéri egység felé, ahol megint felforr, felveszi a szoba energiáit... és így tovább...