Cseppvíz! avagy a szügséges rossz!

2020.01.08

Az első fontos dolog, hogy megértsük, milyen szerepe van a cseppvíznek, a klimatizálás során, a levegő páratartalma. Tudni kell, hogy a meleg levegő sokkal több vizet képes megtartani, mint a hideg. Ha a meleg párás levegőt hűtjük, az eléri a maximális páratartalmat, és a maradék pára a leghidegebb ponton lecsapódik. Ezt nevezzük páralecsapódásnak.

Az autóknál is ezért párás a szélvédő, vagy a régebbi házaknál, ezért lehetett látni az ablakokon az apró vízcseppeket.

A klíma működése során, a beltéri egység lamellái, nagyon hidegek. És a szoba levegőjéből a pára, itt csapódik le, amit egy tálca gyűjt, és a cseppvíz csövön keresztül távozik.

Egyszerűbben. ha a meleg párás szobában, elindítjuk a klímát, hogy kellemes idő legyen, valószínű, hogy sok cseppvíz fog keletkezni. A szoba páratartalma elég sok mindentől függhet. A főzés, teregetés, de akár egy kellemes nyári zápor is jelentősen befolyásolhatja.

Mi van akkor, ha nincsen cseppvíz?

Semmi! Az azt jelenti, hogy a szoba páratartalma nagyon alacsony, száraz a levegő a szobában. Persze így is képződik cseppvíz, de az szinte észrevehetetlen.

A kültéri egységnél, fűtés során ugyanez a helyzet. Olyankor a beltéri egység lamellái melegek, a külső egységé pedig hidegek. Ebből következik, hogy a kültéri egység lamelláin csapódik le a környezet páratartalma. Fűtés során még azt is figyelembe kell venni, hogy ha hosszú az elvezetett cseppvíz cső, akkor azt külön meg kell fűteni, mert könnyen belefagyhat.

Fontos szabály! A cseppvíz nem csepeghet járdára, parkoló autókra, és nem zavarhatja az alatta lakókat. Valamint vannak olyan társasházak, ahol külön előírás van az elvezetésére.

Mit lehet vele csinálni?

3 gyakori cseppvíz elveztesi módszert alkalmazunk.

Az első, leggyakoribb, amikor a kültéri lábához, kötve, Csepeg a faltól 60.70 centire.

A második, amikor kint a legközelebbi csatornába vezetjük el, illetve a szobában egy vizes Szifonba, az egyik csap alá. Talán ez a legkellemesebb megoldás.

A harmadik, amikor nem folyhat ki sehová. Ekkor gyűjteni kell. A klíma közelébe, egy vödörben, vázába, vagy valami hasonló, legalább 3 4 literes tárolóba gyűjtjük. Erre sajnos figyelni kell, mert elég kellemetlen lehet, ha túlcsordul, és ázik a szoba.